La Fundació Laboral de la Construcció Catalunya reforça a Construmat el seu compromís amb la formació i l'ocupació
L'entitat paritària amb la seva presència al saló de la construcció continua apropant a les noves generacions un sector en vies de transformació i digitalització, que ofereix grans possibilitats i segueix apostant per una qualificació de qualitat
La Fundació Laboral de la Construcció de Catalunya ha estat present del 20 al 22 de maig al recinte de Gran Via de Fira Barcelona a Construmat, el saló de la construcció.
Durant els tres dies del saló, docents de la Fundació Laboral han mostrat mitjançant demostracions pràctiques, els diferents recursos de què disposa en les seves formacions, com l'ús de simuladors de maquinària i ulleres de realitat virtual (VR), apostant per la innovació i la digitalització.
De la mateixa manera, tècnics de l'entitat han realitzat activitats d'orientació i ocupació per a la trobada entre les empreses que demanen professionals i persones que es troben a la recerca de noves oportunitats laborals construyendoempleo.com, jornades tècniques sobre "Innovació, digitalització i noves tecnologies al servei de la prevenció", i ha abordat temes d'interès per al sector a través de ponències com "Dones en el sector de la Construcció: Formació i Ocupabilitat, i ha participat dins del Industry & Talks (Sustainable Building Congress) amb “CIONITIA, Innovació per atraure talent al sector”, i “PACT4YOUTH” i “Cimientos para el Empleo": la regeneració laboral al sector de la construcció”.
Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya i Isabel Rodríguez, ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, van ser els encarregats d'inaugurar el saló de la construcció.
Posteriorment, la ministra va visitar l'estand de la Fundació Laboral acompanyada, entre d'altres, pel president i representants del Consell Territorial de l'entitat paritària a Catalunya, interessant-se per la tasca de la Fundació Laboral al sector de la construcció a través de les diferents iniciatives que duu a terme.
Workshop - Jornades tècniques
"Innovació, digitalització i noves tecnologies al servei de la prevenció", on Jose Luis Mármol, responsable de seguretat i salut de la FLC Catalunya, ha explicat diferents innovacions que van apareixent en l'àmbit de la prevenció i amb aplicació directa a la indústria de la construcció, a través de diferents eines i canals com el portal web Línea Prevención, aplicació PRL BIM, Centre de Pràctiques preventives 360º, roba especial anticop de calor i altres equips a aquest efecte, simuladors de maquinària, ulleres VR, etc., així com diferents eines digitals posades al servei del sector de la construcció.
L'entitat paritària treballa impulsant i posant en coneixement de totes les empreses i les persones treballadores del sector totes aquestes innovacions i noves tecnologies.
Women Can Build LatAm
Entre les activitats dutes a terme al saló de Construmat, el passat 21 de maig, la Fundació Laboral de la Construcció de Catalunya va acollir la ponència “Dones en el sector de la construcció: Formació i Ocupabilitat”, a càrrec de Matilde Daganzo, tècnica de Projectes Internacionals de la Fundació Laboral de la Construcció i Belén Campillo, de gestió de projectes europeus de la Agencia para el empleo de Madrid, que va reunir prop de 60 assistents interessades a promoure la igualtat de gènere a la indústria. Durant la trobada, es van presentar per part de l'entitat paritària, coordinadora de la iniciativa, i de l'Agència per a l'Ocupació de l'Ajuntament de Madrid els avenços del projecte 'Women Can Build LatAm', una iniciativa transoceànica cofinançada pel programa Erasmus+ de la Unió Europea que promou la igualtat de gènere al sector i la inclusió de més dones a les obres a Europa i LLatinoamèrica.
El projecte ha aconseguit un notable impacte en el seu primer any, a Espanya, Itàlia, Xile i Argentina, desenvolupant eines com el 'Libro morado de la mujer en la construcción' o una eina d'autoavaluació per mesurar l'equitat de gènere en les organitzacions del sector, entre altres resultats. Aquestes accions busquen transformar el panorama de la construcció, promovent la inclusió i l'empoderament de les dones a través de la formació professional, la sensibilització i la creació de sinergies institucionals entre països.
Sustainable Building Congress i Industry & Talks
Dins del dia del talent el dijous 22 de maig, la Fundació Laboral va presentar diferents iniciatives i projectes amb què compta en matèria d'innovació, comunicació, formació i ocupació que tenen com a objectiu potenciar la incorporació de nou talent al sector de la construcció.
Laura Castela, directora de Comunicació i Màrqueting, Transformació Digital i Aliances Estratègiques de la Fundació Laboral, va presentar “CIONITIA, Innovació per atraure talent al sector”. La iniciativa CIONITIA (el primer escape-box de la construcció creat per la FLC) convida els joves a participar en un joc i resoldre reptes mentre es diverteixen i aprenen valors del sector. Gamificació i innovació al servei de la construcció que cal renovar si vol connectar amb el públic més jove.
Javier González, director de Formació i Ocupació de la Fundació Laboral, va presentar Projectes internacionals com “PACT4YOUTH” i “Cimientos para el Empleo: la regeneració laboral al sector de la construcció”, exposant que, malgrat les bones dades obtingudes per la construcció en els darrers anys, el sector troba moltes dificultats per trobar persones treballadores per a l'execució de les obres, amb especial focus amb els joves. Aquest problema es magnifica per la infrarepresentació de la dona en la construcció i per l'envelliment dels seus professionals per als quals no existeix un relleu generacional. Projectes com el PACT4YOUTH o "Cimientos para el Empleo" posen en marxa diferents iniciatives i actuacions de formació i ocupació que tenen com a objectiu revertir aquest escenari.
"Amb aquests projectes, iniciatives i altres activitats en les quals està treballant la Fundació Laboral de la Construcció per atraure joves i dones es pretén captar nou talent per al sector de la construcció", va manifestar Lucía López Alé, gerent de la Fundació Laboral de la Construcció Catalunya, qui va destacar també que l'entitat paritària porta més de 30 anys treballant en la formació del sector a través de diversos programes de qualificació "que fan de la construcció un sector molt més professionalitzat i, per tant, molt més segur".
Construmat culmina una edició marcada pel canvi sostenible de la construcció i clausura la seva 24a edició al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona després de reunir 22.300 visitants i consolidar-se com el gran aparador de la transformació del sector de la construcció, impulsada per la sostenibilitat, la industrialització i la tecnologia. L'esdeveniment ha comptat amb una destacada assistència i la participació de 368 empreses expositores, un 35% internacionals procedents de 22 països.